Ta deg en pause

Annonse

Yrkesfagkonkurranse 11. til 12. april

Skole-NM i yrkesfag er rett rundt hjørnet og går av stabelen i uke 15. Opplæringskontorene er svært entusiastiske, og mener slike arrangementer bidrar til økt interesse og hjelper rekrutteringen til yrkesfagene.

0

Annonse

WorldSkills Norway har invitert til deltakelse i årets Skole-NM. Arrangementet er i samarbeid med Hedmark, Trøndelag og Telemark fylkeskommune, og Håndverkskulen på Dovre.

I fjor deltok 240, mens i år er det over 310 deltakere som er meldt inn. Den rekordstore deltakelsen kommer fra hele landet og fordeler seg over 28 fag som står på programmet.

Starter i uke 15

Skole-NM starter i uke 15 i Hedmark og Dovre. I uke 16 er det NM i Telemark og i uke 17 blir konkurransene arrangert i Trøndelag. 22. mars er det fylkeskonkurranse på Jessheim for å avgjøre hvem som blir sendt videre til NM.

Daglig leder i Opplæringskontoret for service og samferdsel, Charles Galaasen, forteller at tanken bak skolemesterskapet er å bidra til økt interesse rundt yrkesfagene.

– Skolemesterskapene skiller seg ut fra andre yrkeskonkurranser som Yrkes-NM. Skole-NM er kun for skoleelever først og fremst på vg-2 nivå, men ikke for lærlinger, sier Galaasen.

Videre forteller han at det er bra at det blir arrangert Yrkes-NM og Skole-NM. Ifølge Galaasen gir slike konkurranser økt oppmerksomhet rundt fagene, noe som gir nyttig lærdom til de som deltar.

Les mer her: Skole-NM 2018

Viktig for statusen

Han mener slike konkurranser er viktig for å heve statusen, og at det bidrar positivt til rekrutteringen til yrkesfagene i den videregående skolen.

Annonse

– Økt samarbeid og samhandling med ulike næringer og virksomheter er også viktig. Vi håper imidlertid at fylkeskommunene og de enkelte skolene vil samarbeide tett med opplæringskontorene og bransjene om planleggingen og gjennomføringen, sier han.

NM i logistikk på Solør

I Hedmark fra 11. til 12. april blir det konkurrert i en rekke fag. NM i Logistikkfag og Anleggsmaskinfører holdes på Solør videregående skole.

I Hedmark er det de videregående skolene i Hamar, Elverum, Ringsaker og Våler som vil være konkurransesteder. Strinda videregående skole i Trøndelag vil ta ansvar for fagene innen restaurant- og matfagkonkurransene.

Skole-NM 2018 vil være for alle elever som går ordinært løp i videregående skole, og det er ingen aldersgrenser.

Vært med siden 1998

Skolemesterskapene er i regi av fylkeskommunene og skolene, og ble arrangert for første gang i april 2017.

Opplæringskontorene for logistikk og samferdsel og SOTIN har vært med på å arrangere Yrkes-NM siden 1998. I 2012 ble de innlemmet i World Skills.

Det er opplæringskontorene sammen med bransjen som arrangerer Yrkes-NM på Hellerudsletta i Oktober, hvor det skal konkurreres i Logistikkfaget og Yrkessjåførfaget.

Neste Yrkes-NM er 23. til 25. oktober 2018. Sist gang ble Yrkes-NM arrangert i Bergen, og gullet gikk til Oslo og Østfold i begge klassene.

Les mer her: Yrkes-NM 2018

Annonse