Ta deg en pause

Annonse

Kjettingdag for lærlinger

Antallet som ønsker å bli yrkessjåfør fortsetter å øke. Det har økt såpass mye at Opplæringskontoret har inngått et samarbeid med Akershus fylkeskommune om å gi ti lærlinger førerkortopplæring.

0

Annonse

– Romeriksprosjektet er et samarbeid mellom Opplæringskontoret for service og samferdsel og Akershus fylkeskommune, forteller opplæringskonsulent Øivind Aksberg, ved Opplæringskontoret for service og samferdsel.

Prosjektet går ut på å gi ti lærlinger fra forskjellige lærebedrifter på Romerike førerkortopplæring hos en privat kjøreskole. Lærlingene er da på jobb i lærebedriften samtidig som de tar lappen på tungbil.

– De blir ikke sendt på 19-ukerskurs, som andre lærlinger. Grunnen til at vi satte i gang dette prosjektet, er fordi kapasiteten på landslinja er sprengt.

Opplæringskonsulent Øivind Aksberg er storfornøyd med dagens innsats. Foto: Lars Thorvaldsen.
Kjettingteori

I forbindelse med prosjektet arrangerte Opplæringskontoret «Kjettingdag» fredag 16.mars. Hensikten var å gi lærlingene en skikkelig innføring i bruk av kjetting og gjeldende regler.

– Vi ønsket å arrangere kjettingkurs for de ti lærlingene som er omfattet av Romeriksprosjektet.

Les om lærlingen Ina: Fra helsefagarbeider til yrkessjåfør

Kjettingkurset ble avholdt ved Opplæringskontorets lokaler på Berger i Sørum kommune. Hønsen Trafikkskole stilte med biler og utstyr. I tillegg til å øve på kjettingbruk, skulle de også øve på sikker av- og påkobling med semitrailer.

– I forkant hadde vi teorikurs hvor lærlingene fikk en gjennomgang i kjettingteori, også fikk de en gjennomgang i hvordan svingskvia fungerer og er bygd opp. I tillegg til en innføring i hvordan den vedlikeholdes.

Lærlingene fikk også en innføring i hvordan sandstrøere fungerer av Finn-Ero Bustadmo fra Autoline.

Annonse

Viktig å være god

Aksberg forteller at Opplæringskontoret dro dette i gang fordi de syntes det var viktig at lærlingene er gode til å legge på kjettinger.

–  Vi har hatt planer om et slikt arrangement lenge. Grunnen til at vi ønsket å gjøre dette, er fordi vi ville at de som tar førerkort gjennom Romeriksprosjektet skulle få en hel dag med øving og bli skikkelig gode på bruk av kjetting.

– Flott initiativ

Lærling, Bjørn Christopher Nordnes, er storfornøyd med dagen. Han forteller at «Kjettingdagen» har vært veldig interessant og lærerik.

Bjørn Christopher Nordnes forteller at kjettingdagen var et godt initiativt. Foto: Lars Thorvaldsen.

– Vi har øvd på å koble semi og legge på kjetting. Det er nyttig kunnskap å ta med seg videre. Foredraget om sandstrøere var også veldig interessant. Det å ha en sånn dag som dette, var et veldig godt initiativ.

Han forteller videre at det er fint å gjøre ting de kun har lært om i teorien, og prøve seg på ting de ikke gjør så ofte.

– Men noen av oss gjør jo noe av dette daglig, og har derfor mulighet til å lære bort til de andre lærlingene.

Videre sier han at han definitivt fikk noe ut av dagen i dag.

Fornøyd

Det er ikke bare lærlingene som er fornøyd. Aksberg sier han er imponert over innsatsen til lærlingene.

– De står på og øver mye, men vi ser at det er viktig at å øve på både reparasjon av kjetting og legge de på. Dette kommer de til å ha stor glede av i karrieren videre som yrkessjåfør, avslutter Aksberg.

Annonse