Ta deg en pause

Annonse

Nå varsler bilene hverandre om trafikkfarer

Den skybaserte tjenesten Connected Safety gjør at Volvo-personbiler og Volvo-lastebiler varsler hverandre om farlige trafikksituasjoner, automatisk.

0

Annonse

Gjennom et samarbeid har de to kjøretøyprodusentene lagt til rette for deling av trafikkinformasjon om farer som lurer i trafikken.

Lansert i 2016

I 2016 ble personbilversjonen av Connected Safety lansert. Nå som lastebilversjonen av tjenesten blir tilgjengelig på Volvos lastebiler, kan lastebiler og personbiler varsle hverandre om potensielle farer.

– Nærere samarbeid mellom ulike aktører er en av de viktigste nøklene til forbedret veisikkerhet. Hvis flere kjøretøy får muligheten til å utveksle sanntidsinformasjon om trafikksituasjonen, reduseres faren for ulykker, sier Carl Johan Almqvist, trafikk- og produktsikkerhetssjef hos Volvo Trucks i en pressemelding.

Volvo Trucks
Carl Johan Almqvist, trafikk- og produktsikkerhetssjef. Foto: Volvo.
Varsler ved varselblink

Connected Safety er utviklet for å sende varsler til kjøretøy i nærheten, som er tilkoblet tjenesten, når en sjåfør aktiverer varsellampene.

– Et kjøretøy som står stille i veikanten med dårlig sikt, risikerer å bli påkjørt bakfra, noe som kan få svært alvorlige konsekvenser. Gjennom et varsel som sendes ut i god tid, får alle sjåførene av biler og lastebiler i nærheten den samme muligheten til å redusere farten, justere kjøringen etter trafikksituasjonen og unngå en kollisjon, forklarer han.

Annonse

Kan komme flere sikkerhetsfunksjoner

Den skybaserte tjenesten utvides med ytterligere sikkerhetsfunksjoner, på lengre sikt.

– Ettersom teknologien stadig blir bedre og flere kjøretøy tilknyttes systemet, blir sanntidsinformasjon et viktig komplement til de ulike sikkerhets- og sjåførstøttesystemene som dagens lastebiler er utstyrt med. Connected Safety utgjør starten på en ny fase i arbeidet for å promotere trygg kjøring og forhindre ulykker, sier Emanuele Piga, direktør for kundeløsninger og utvikling av nye tjenester i Volvo Trucks.

Emanuele Piga, Volvo Lastvagnar. Photo by Sören Håkanlind / COPYRIGHT

Volvo Trucks tar først i bruk Connected Safety på nye lastebiler i Sverige og Norge.

Slik fungerer det

Når varsellysene aktiveres, sender lastebilen et signal via sjåførens Internett-tilkoblede mobiltelefon til Volvo Trucks’ skytjeneste. Derfra videresendes informasjon til den tilsvarende tjenesten hos Volvo Cars. Et varsel sendes deretter ut til alle tilkoblede personbiler og lastebiler som nærmer seg kjøretøyet med de aktiverte varsellysene.

Systemet blir tilgjengelig i Sverige og Norge i løpet av 2018. Connected Safety kan brukes i Volvo FH16-, Volvo FH-, Volvo FM- og Volvo FMX-modeller som er utstyrt med Volvo Trucks’ integrerte system for tjenester og infotainment.

Volvo Cars tilbyr Connected Safety i alle nye modeller av Volvo V60, Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90 og Volvo V90.

Annonse